Nikon_D800_01
Nikon_ad800_15Nikon_D800_dimensionsNikon_D800_bulkhead_selectionNikon_D800_Systemchart_1Nikon_D800_Systemchart_DomesNikon_D800_toggleNikon_ad800_02Nikon_ad800_01Nikon_ad800_03Nikon_ad800_04Nikon_ad800_05Nikon_ad800_06Nikon_ad800_07Nikon_ad800_08Nikon_ad800_10Nikon_ad800_11Nikon_ad800_12Nikon_ad800_13Nikon_ad800_14Nikon_ad800_15Nikon_ad800_09Nikon_D800_01Nikon_D800_02Nikon_D800_04Nikon_D800_05Nikon_D800_08Nikon_D800_09Nikon_D800_10Nikon_D800_11Nikon_D800_13Nikon_D800_14Nikon_D800_15Nikon_D800_16

Aquatica-kotelo Nikon D800/D800e-kameralle, 2 Nikonos-tyyppistä salamaliitintä

4 640 €

Aquatica on luonut uudelle Nikon D800/D800e-kameralle kehityksen huipulla olevan vedenalaisen kotelon. Kotelossa on mukana kaikki Aquaticasta ennestään tutut ja mukavat ergonomiset piirteet.

Kotelo painaa ainoastaan 2,9kg, mutta keveydestään huolimatta on tukeva metallikotelo. Kuten muillakin malleilla, vakiona tämä kotelo soveltuu jopa 90 metrin sukellussyvyyksiin. Hankkimalla lisätarvikkeina jäykemmät jouset nappeihin, voi kamerakoteloa käyttää jopa 130 metrin syvyydessä. Kotelon isot ja pyöristetyt ohjaimet mahdollistavat helpon käytettävyyden kaikissa olosuhteissa.

Aquatica AD800-kotelon suunnittelussa on varauduttu sen odotettavasti aikaansaamaan suureen murrokseen vedenalaisessa videokuvauksessa. Siksi koteloa on optimoitu videokuvausta silmällä pitäen. Kaikki videokuvauksessa tarvittavat ohjaimet ovat helposti ja jouhevasti käsillä. Jo päällisin puolinkin on helppo havaita, että tämä kamerakotelo on tarkoitettu vakavalle harrastajalle ja ammattikuvaajalle oli käyttötarkoitus sitten videokuvaus tai still-kuvien ottaminen.

Koteloon on saatavilla laaja valikoima vaihtoehtoisia salamaliitoksia. Kotelossa on nappi Nikon D800 kameran sisäisen salaman ylösnostamiseksi ja alaslaskemiseksi (kun käytetään optista salamaliitosta), peukalon ulottuvilla oleva ISO-säädin ja yhteensä kolme läpimenoreikää kotelossa erilaisille lisävarusteille kuten esim. ulkoiselle HD videomonitorille tai Aquatican etälaukaisimelle (tuote A19304).

Tästä AD800-kotelosta on saatavilla neljä eri konfiguraatiota erilaisille salamalaitteistoille. Alla kuvattu 20070-NK konfiguraatio sisältää kaksi Nikonos-tyyppistä salamaliitinläpivientiä. Lukuun ottamatta eroja salamaliitoksissa kaikilla konfiguraatioilla on muutoin yhteiset piirteet, jotka on kuvattu alla. Ad800-koteloa voi tilata myös tuotepakettina, jossa kamerakotelon mukana tulee normaalin optisen etsimen lisäksi toinen Aqua View -etsin. Etsinvaihtoehdoista löytyy lisätietoja näiltä web-sivuilta Nikon D800-tuoteperheen alta ja tuotepaketeista löytyy tietoja hinnastosta. Ja tietenkin voit ottaa meihin yhteyttä milloin tahansa!

(Kts. alempana tarkemmat tuotetiedot.)

tuotetunnus (SKU) A20070-NK. Osasto: .

Tuotekuvaus

Aquatica AD800-kamerakotelon valmistuksessa on käytetty parhaita metallurgisen teollisuuden raaka-aineita. Kotelon runko on tarkkuusvalmistettu lentokoneteollisuuden käyttämästä alumiinilaadusta ja kotelon eri ohjaimissa on käytetty parasta ruostumatonta terästä. Jokainen kotelo valmistetaan 5-akselisella tietokoneohjatulla jyrsimellä. Tämän jälkeen kotelot suojataan anodisoimalla ne noudattaen pohjoisamerikkalaisia sotilasspesifikaatioiden laatuvaatimuksia. Anodisoinnin lisäksi kotelot suojataan pulverimaalauskerroksella, jotta pinnasta saataisiin mahdollisimman kulutuksenkestävä. Lisäksi kotelo vakiovarustellaan sinkkipohjaisilla suojaavilla anodeilla. Tämä kotelon suojaustaso mahdollistaa sen, että Aquatica-kotelot ovat sangen pitkäikäisiä. Hyvässä käytössä kotelo voi näyttää lähes uudenveroiselta vielä yli tuhannen sukelluksen jälkeen. Aquatican kotelot on suunniteltu ammattikuvaajien kovaan käyttöön olosuhteissa, joissa arvostetaan luotettavuutta.

Tämä tarkkuusvalmistettu kotelo edustaa huippua vedenalaisten kamerakoteloiden tuotekehityksestä yli kolmenkymmenen vuoden ajalta. Kertynyt alan asiantuntemus mahdollisti sen, että kotelon jokainen ergonominen piirre on tarkkaan harkittu ja säädöt ovat helposti käsien ulottuvilla. Tähän tuotekehitykseen on Aquatican omien suunnittelijoiden lisäksi osallistuneet vuosien varrella valo- ja videokuvaajat ympäri maailmaa. Koteloiden piirteitä on kehitetty kysynnän ja toivomusten ohjaamina.

Kotelo on kanadalaisvalmisteinen ja sielläkin kohdataan samat haasteet kuin Suomessa ja Pohjoismaissa talvisukelluksilla. Koska mitoituksissa on huomioitu käsinekäyttö ja kamerakoteloa on testattu jäätävissäkin olosuhteissa, se soveltuu käytettäväksi missä tahansa maapalloa.

AD800-kotelon sisällä on seuraavan kehityssukupolven kamerakelkka. Se liukuu vaivatta ja ohjaa kameran tarkasti paikoilleen kotelon sisälle. Kamera on vastaavasti helppo irrottaa vapauttamalla kelkan lukitus. Zoomilinssin ratas ja linssin irroitusvipu on helppo vetää sivuun, jotta kamera linsseineen ja linssinohjausrattaineen voidaan vetää ulos kamerasta esteettömästi.

AF-L/AE-L ja AF-ON-nappien ohjaus on nyt uudistettu ja niitä ohjataan yhdistetyllä painikevivulla ja aluskauluksella. Aluskaulus estää sen, että kasvava vedenpaine jumiuttaisi säätöjä. Kotelon takakannen vasemman reunan valikkonappit on nyt asemoitu hieman vinoon, jotta niitä olisi helpompi käyttää vasemmalla kädellä. AD800-kotelossa käytetään nyt 4xxx-sarjan linssirattaita, joissa linssin rataskokoa on kasvatettu ja kameran rataskokoa pienennetty. Tämä mahdollistaa tasaisemman käsizoomauksen videokuvauksessa.

AD800-kotelossa on muitakin pieniä parannuksia. Esim. Aquatican AD800-kotelo on ensimmäinen laatuaan mahdollistaen myös Fn- ja DOF syvyysesikatselunappien käytön. Näitä nappeja voidaan nyt käyttää keinuvivulla. Syvyysesikatselutoiminnosta itsessään ei juurikaan ole hyötyä vedenalaisessa kuvauksessa. Mutta kameran toiminnoilla näihin nappeihin on mahdollistaa ohjelmoida muita hyödyllisiä toimintoja:

Syvyysesikatselunappiin (DOF) on mahdollista ohjelmoida:

 • Aukon sulkeminen
 • Videokuvaustilassa indeksin merkitseminen
 • Kuvaustietojen näyttö

Vastaavasti Fn-nappiin on mahdollista ohjelmoida:

 • Kuvausalueen valinta käyttäen pääkomentosäädintä
 • Vaihto syvyysesikatselutilaan
 • FV-lukitus eli salama-asetuksen lukitus
 • AE/AF-lukitus
 • AE pelkkä lukitus
 • AE-lukitus (ja palautus vapautettaessa)
 • AE-lukitus (pito)
 • AF pelkkä lukitus
 • AF-ON
 • Salama pois
 • Aukon avaus
 • Videokuvaustilassa indeksin merkintä
 • Kuvaustietojen näyttö

AD800-kotelossa käytetään edelleen hyväksi havaittuja Aquatican valettuja kahvoja. Näitä on pidetty käytön mukavuuden referenssitasona jo 25 vuoden ajan. Kahvat ovat kevyet, lujat ja valmistettu yhtenäisestä muovikappaleesta, jolloin liimaukset eivät hajoa eivätkä kahvat ruostu. Molemmissa kahvoissa on asennusreiät, joihin voi kiinnittää valovarsien kiinnitysjalustan oli sitten kyseessä Aquatican oma TLC-varsijärjestelmä tai useimmat yleiset valovarret tai salamat markkinoilla. Kamerakotelossa on yläpuolella ylimääräinen kiinnityspiste fokus- tai videovalolle tai muille varusteille. Kotelon pohjassa on kolme kiinnityspistettä erilaisia jalustoja ja kuvauskehikoita varten.

Kotelon vasemmalla puolella olevat napit ja valintasäätimet on asemoitu sivulle kallistettuna, jotta eri toimintoihin pääsisi nopeammin ja helpommin käsiksi. Oikealla puolella videokuvauksen aloittava painike on siirretty hieman lähemmäs etusormea. Live View -näytön valinta on helposti ulottuvilla. Nikon D800-kameran moniohjainkiekkoa voidaan ohjata kamerakotelon hyväksi havaitulla nappiohjauksella, jossa keskellä oleva SET (aseta) -näppäin on muita suurempi. Kaikki painonapit on valmistettu lentokoneteollisuuden käyttämästä korkealaatuisesta 304-tyyppisestä ruostumattomasta teräksestä – nämä napit eivät tule ruostumaan tai hajoamaan. Nappien hyvä sijoittelu ja takertelematon toiminta tarjoavat kuvaajalle intuitiivisen ja tutunoloisen käyttöliittymän itse kameraan.

Kamerakotelon ympärillä on yksi tämän alan laajimpia ja vakiintuneimpia valikoimaa erilaisia portteja ja muita vedenalaisen kuvauksen varusteita. Aquatican porttijärjestelmä erilaisille kameralinsseille on yksi luotetuimpia ja suosituimpia jo 20 vuoden ajan. Aquatican pitkäjänteinen tuotefilosofia on edelleenkin näiden uusien piirteiden taustalla. Aquatica on tehnyt parhaansa, että kameran ominaisuudet ovat hyödynnettävissä ja sopeutettavissa kunkin vedenalaisen kuvaajan omiin tarpeisiin. Aquatican AD800 on luja ja luotettava kotelo, joka sopeutuu eri tarpeisiin ja kestää pitkään kohtalaisen pienellä hoitotarpeella.

 

Salamaliitokset ja kotelon toimituskonfiguraatiot

Aquatica tarjoaa alan kattavimman valikoiman helposti vaihdettavia salamalaiteliitoksia. Ad800 kotelo voidaan tilausvaiheessa varustaa jo tehtaalla jollain seuraavasta neljästä salamalaiteliittymästä. Mutta lisäksi on mahdollista jälkikäteenkin vaihtaa konfiguraatiota hankkimalla tarvittavat tarvikeosat. Läpivientiliitokset pystyy vaihtamaan kenttäolosuhteissa tai Cerella Oy:n toimesta ilman erikoistyökaluja. Kaikki konfiguraatiot mahdollistavat käsivaraisen valotuksen salamakuvauksessa. TTL-toiminnallisuus vaatii vähintään TTL-yhteensopivia salamalaitteita ja monesti myös ulkoisen TTL-konvertterin.

AD800-kotelon 20070-NK konfiguraatio sisältää kaksi klassista viisipinnistä Nikonos-liitintä. Koteloon voidaan liittää yksi tai kaksi salamalaitetta Nikonys-tyyppisillä sync-kaapeleilla ja/tai kolmannen osapuolen TTL-konvertterilla, jonka kameranpuoleinen liitosjohto on Nikonos-tyyppinen. Ellei toisin tilausvaiheessa tarkenneta, tehtaan ja Cerella Oy:n toimittama kamerakotelo tulee oletusarvoisesti tässä konfiguraatiossa.

AD800-kotelon 20070-KT konfiguraatio sisältää yhden hyväksihavaitun viisipinnisen TTL-tyyppisen Ikelite-liittimen. Tätä liitosta voi käyttää ainoastaan Ikelite #4301 TTL-konvertterin kanssa. Jopa kaksi Ikelite-salamalaitetta voidaan liittää TTL-konvertterin perään, kunhan käytetään sopivia liitosjohtoja. TTL-toiminnallisuus tulee konvertterista.

Kolmannessa konfiguraatiossa voidaan käyttää S-TTL-toiminnallisuutta. 20070-OPT-konfiguraatiossa on kaksi optista liitosta ja sekä Sea&Sea-tyyppinen että Inon-tyyppinen adapteri. Kamerakoteloon voidaan liittää enintään kaksi Sea&Sea-tyyppistä optista salamakaapelia tai enintään kaksi Inon-tyyppistä optista salamakaapelia. S-TTL-toiminnallisuutta on mahdollista käyttää vain mikäli salamalaitteet ovat S-TTL-yhteensopivia.

Lopuksi 20070-HYB hybridikonfiguraatio tarjoaa sekä yhden (1) Nikonos-tyyppisen että yhden (1) optisen liittimen mahdollistaen hyvin laajan valikoiman yhteensopivia salamalaitteita. Konfiguraation mukana toimitetaan adapterit joko yhden Sea&Sea-tyyppisen tai kahden Inon-tyyppisen salamalaitteen liittämiseksi.

 

Huolto

Aquatica-tuotteiden suositeltu hoitaminen ja huolto on kuvattu tuotteiden englanninkielisissä käyttöohjeissa. Sukelluksen jälkeen koteloiden ja varusteiden ulkopuoli pitäisi huuhdella puhtaalla makealla vedellä. Kahvat suositellaan irroitettavaksi, sillä jos ne jätetään pidemmäksi aikaa koteloon kiinnitettyinä, on vaarana, että kahvojen kiinnitysruuvit takertuvat kotelon ruuvikierteisiin, minkä jälkeen kahvojen irroittaminen voi olla erittäin vaikeata. Lisäksi suosittelemme voitelemaan kotelon tärkeimmät O-renkaat säännöllisesti ja tarkistamaan/tarkistuttamaan kotelon kaikki O-renkaat vuosittain.